"Det gör ont i kroppen när jag går förbi"

Bankande hördes på dörren och skrik om att det brinner. Mitt i natten väcks Britt-Marie Petersson och tvingas lämna allt för att överleva.

– Jag kan inte flytta tillbaka, säger hon.

När Britt-Marie Petersson gick och lade sig kvällen den 11 maj 2018 anade hon inte vad som skulle komma att hända. Mitt i natten vaknade hon av att någon bankade på dörren och skrik som uppmanade henne att ta sig ut.

­– Jag trodde det var fest så som de bankade och slog.

Britt-Marie bodde under lägenheten där det börjat brinna och fick snabbt hjälp ut. Tyvärr fick hon inte med sig sin katt och timmar av oviss väntan låg framför henne.

– Det tog tio timmar innan brandmännen kunde hitta och få ut min katt.

Katten överlevde. Alla 32 lägenheterna i fastigheten utrymdes och det krävdes saneringsarbeten innan någon kunde flytta tillbaka. Idag bor Britt-Marie i en lägenhet på Dahlborgsgatan i Nybro. Det tog månader innan en lägenhet fanns tillgänglig och resan hit kantades av boende på vandrarhem på olika orter i närheten. Lägenheten hon har idag kommer hon därför att behålla.

– Det gör ont i kroppen när jag går förbi där det brann. Jag kommer inte flytta tillbaka, säger Britt-Marie Petersson som nu kan pusta ut efter den hektiska tiden.

Lägenheterna som brann förväntas enligt Britt-Marie vara klara för inflyttning till sommaren.

Under branden i maj blev Hans Jonsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Nybro, uppringd. Han åkte ut mitt i natten för att öppna upp en lokal i närheten samt ordnade med förnödenheter till de drabbade.