Sparar miljoner åt hyresgästerna

I region Sydost, där Gotland ingår, har Hyresgästföreningen under året sparat över två miljoner kronor åt sina medlemmar. Ett exempel är ett ärende på Gotland där en hyresgäst undvek en hög hyreshöjning, tack vare Hyresgästföreningen.

I region Sydost har den juridiska enheten under året sparat över två miljoner kronor åt sina medlemmar. Regionen består av Gotland, Kronoberg, Östergötland, Jönköpings län, Kalmar län och Blekinge.

– Vi har räknat ihop alla pengar som vi tillsammans har sparat åt våra medlemmar. Det kan antingen vara så att vi har sett till att en hyresgäst har fått kompensation från hyresvärden, eller att vi har fått ett krav från hyresvärden att bli mindre än vad som krävdes från början, säger Zeljko Kranjec som är enhetschef över den juridiska gruppen i regionen.

Ett exempel där Hyresgästföreningen sparat pengar åt sina medlemmar finns på Gotland, där en hyresgäst undvek en hög hyreshöjning.

Hyresvärden krävde att hyran skulle höjas till drygt 15 000 kronor i månaden. Hyresgästen tyckte att detta lät mycket och kontaktade därför Hyresgästföreningen för att få hjälp.

Lars Arvidsson, förhandlare och ärendehandläggare på Hyresgästföreningen, företrädde hyresgästen i Hyresnämnden, där fallet behandlades. Parterna kom sedan överens om att hyran för lägenheten skulle vara på drygt 10 000 kronor. Detta innebär att hyresgästen sparar totalt 60 000 kronor på ett år.

– Jag håller med om att det var en för hög hyreshöjning som hade begärts. Därför känns det bra att vi kunde få ner höjningen och spara så pass mycket pengar åt hyresgästen, säger Lars Arvidsson.