Småbarn bodde med råttor i lägenheten

I Blekinge hade ett par med småbarn flera råttor i lägenheten. Hyresvärden tyckte inte att det var något stort problem och vägrade att hjälpa till. När Hyresgästföreningen ryckte in slapp paret råttorna och fick dessutom ersättning från värden.

Råttor i råttfälla

– Jag tyckte att det var ett extra brådskande ärende eftersom paret har små barn. Det är inte acceptabelt att någon, och särskilt inte småbarn, bor med råttor inomhus. Råttor kan sprida bakterier och det finns en hög smittorisk, säger Josefin Andersson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

När paret upptäckte att det fanns råttor i lägenheten ringde de till hyresvärden, eftersom de tyckte att det var obehagligt. 

Foto: Sara Anderberg

 

Hyresvärden tyckte däremot inte att det var några större problem och ville varken göra något åt råttorna eller kompensera paret.

Som hyresgäst har man rätt att kräva att hyresvärden åtgärdar brister i lägenheten, som till exempel råttor som springer omkring bland bohaget. Om man dessutom inte har kunnat använda lägenheten fullt ut på grund av bristen, kan man ha rätt att kräva ersättning av hyresvärden.

När paret inte fick något gehör ringde de till Hyresgästföreningen. Josefin Andersson agerade snabbt och gjorde en besiktning i lägenheten, tillsammans med Anticimex. De konstaterade råttproblemet och Anticimex upprättade en åtgärdsplan.

Josefin Andersson lämnade över åtgärdsplanen till hyresvärden och informerade om hyresvärdens skyldighet att sanera och att ersätta hyresgästen. Hyresvärden gick med på kraven och paret och deras barn slipper både råttorna och får en ersättning på närmare
6 000 kronor.