Hyresgästföreningen varnar för bluffakturor

Hyresgästföreningens ordförande i region Sydost, Björn Johansson, varnar hyresgäster för att betala de bluffakturor som Fastighetsägarna lovat att skicka ut. Han vänder sig också mot den hotfulla ton som organisationen har mot hyresgästerna.

Bild föreställande pengar

Foto: Alexandra de León

– Saker ska kallas vid dess rätta namn och att skicka ut avier med en ny hyra som inte är förhandlad, det är inget annat än en bluffaktura, säger Björn Johansson.

Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen har haft förhandling om hyrorna för 2017 men Fastighetsägarna har valt att, som det heter, frånträda förhandlingen. Det som i dagligt tal kallas strandning.

– De har inte visat någon vilja att faktiskt förhandla med oss på ett seriöst sätt. Nu ska de dessutom, lagvidrigt, kräva betalning för en hyra som är oförhandlad, säger Björn Johansson.

Fastighetsägarna ska skicka ut ett brev till hyresgästerna. Av det framgår en hotfull ton om att man gör bäst i att betala för att slippa bli dragen inför domstol. Dessutom lovar organisationen att dra av förhandlingsavgiften på hyran.

– Det är provocerande att man lurar hyresgästerna med en minskad kostnad och att det skulle vara betydelselöst att faktiskt betala för förhandlingsprocessen. Tvärtom gör sig hyresgästerna rättslösa om de går med på det här, säger Björn Johansson.

Han uppmanar hyresgäster att betala den gamla hyran och att känna lugn i detta. Lagstiftningen säger att hyror ska förhandlas och där är hyresgästens trygghet garanterad. Som hyresgäst kan man inte bli uppsagd på grund av detta, så länge man betalar den gamla hyran.

– Känner någon ändå oro kan man höra av sig till oss med frågor, säger Björn Johansson.