Hundar hjälper till att hitta vägglöss

Vägglöss är idag ett problem för många hyresgäster. Anticimex har dock hittat en smart lösning; hundar som kan lukta sig till lössen och på så sätt göra bekämpningen mer effektiv.

Bild på hund

Foto: Johanna Edenblad

P-G Nyström, som är chefsjurist i Hyresgästföreningen region Sydost, berättar att de med jämna mellanrum blir kontaktade av medlemmar som har problem med just vägglöss. Om det finns vägglöss i en lägenhet är det hyresvärden som är skyldig att se till att lägenheten saneras.

– Det viktigaste är att man felanmäler problemet till sin hyresvärd så fort man misstänker att det finns vägglöss, det är man skyldig att göra som hyresgäst. Det är hyresvärdens ansvar att ordna med sanering för att få bort vägglössen och om hyresvärden inte gör det kan vi hjälpa till att driva ärendet, säger P-G Nyström.

Thomas Ivansson, Anticimex gruppchef över skadedjursgruppen i Blekinge, berättar att vägglössen kan vara svåra att upptäcka. På Anticimex har de därför kommit på en intressant lösning och ett nytt sätt att upptäcka vägglössen, med hjälp av hundar. En anställd på Anticimex träffade en kille som jobbade med bombhundar och idén att använda hundar även till att söka upp vägglöss föddes.

I dag har Anticimex ett samarbete med företaget Passéra Detection Dogs som äger och tränar de hundar som Anticimex använder för att hitta vägglöss. Hundarna kan hitta både enstaka löss och ägg, vilket är användbart eftersom dessa ibland är för små för att kunna ses med blotta ögat.

– Vi har märkt att många skäms när de upptäcker att de har vägglöss. Det är dock inget att skämmas för. Det har inget att göra med att det är smutsigt eller liknande, utan alla kan få vägglöss. Vi dömer aldrig någon när vi kommer för att sanera, det är vårt jobb att hjälpa de som drabbats, säger Thomas Ivansson.