Evakuerades – får ersättning

Två hyresgäster i Kalmar län var tvungna att tillfälligt lämna sina hem och bo i evakueringsbostäder på grund av vattenskada och mögelangrepp. Efter hjälp från Hyresgästföreningen får båda ersättning.

Bild föreställande flyttkartonger

Foto: Alexandra de León

Ibland händer det som ingen vill råka ut för; att man med kort varsel måste lämna sin lägenhet. Det kan ofta vara på grund av en vattenskada, mögel i lägenheten, eller ombyggnad. Då vill det till att hyresvärden kan erbjuda ett alternativt boende snabbt i en panikartad situation, vilket inte alltid är möjligt.

Den möjligheten fanns turligt nog för två hyresgäster på olika håll i Kalmar län.

Katja Flodin, Hyresgästföreningens ärendehandläggare som hjälpt hyresgästerna, berättar att de båda blev tvungna att evakuera sina lägenheter men att det hela nu har löst sig för hyresgästerna.

En av hyresgästerna fick flytta på grund av mögelangrepp, hyresgästen fick bo provisoriskt i en ersättningslägenhet och var tvungen att placera sina möbler på annat håll. Efter hjälp från Hyresgästföreningen slapp hyresgästen att betala en hel månadshyra, dels på grund av det provisoriska boendet och dels på grund av att hyresvärden inte varit tillmötesgående till att börja med.

Den andra hyresgästen bor fortfarande i en mindre ersättningslägenhet sedan många månader tillbaka, men betalade under tiden hyran för den större lägenheten som fick evakueras. Efter diskussioner mellan Hyresgästföreningen och hyresvärden har hyresgästen nu ersatts med den överhyra han betalat. Hyresgästen fick tillbaka nästan 9 000 kronor och kan dessutom snart flytta tillbaka till sin gamla lägenhet.

– Det står ingenting i lagen om att hyresvärden måste erbjuda en evakueringsbostad. Skulle något hända som gör att man måste lämna sin lägenhet för en längre eller kortare tid kan man stå inför valet att antingen bo hos föräldrar, på vandrarhem, i kolonistuga eller vad som finns, för att få tak över huvudet. Många hyresvärdar erbjuder dock ändå evakueringsboenden och i båda dessa fall har hyresgästerna haft tur i oturen och fått någonstans att bo tillfälligt, säger Katja Flodin.

Vill du också göra skillnad?

När du engagerar dig i Hyresgästföreningen kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.