En timme i Råslätt

Det är så grönt. Mitt i allt det gröna står stora färgklickar av hyreshus. Hyresgästföreningen är på besök hemma hos Råslättsborna i Jönköping.

I en timme knallar vi runt i området för att få en känsla av atmosfären. Vi promenerar runt och pratar med de vi stöter på spontant. Vi går längs ett av gångstråken från centrum mot vårdcentralen som snart ska få nya lokaler i det hus som framöver ska byggas i området.

Zenaib Yassin och hennes mamma Nagham Razzak kommer emot oss leende. Zenaib har bott hela sitt liv på Råslätt.
– På riktigt, alla människor här är helt underbara. Det är det bästa stället att bo på. Det är verkligen hemma för mig. Här finns allt man behöver. Det är bästa barndomsstället, säger Zenaib, orden bubblar ur henne med värme för området.

– När jag kom hit såg det inte ut så här. Det har blivit bättre och bättre. Det är så fint här nu. Folk växer upp här och bor kvar, det säger Nagham som flyttade till Råslätt och Sverige för 22 år sedan.
– Jag känner en gemenskap bland allihop som bor här. Inte bara i min familj, men det finns en del fördomar om Råslätt, tror Zenaib.
– Det är blandningen av oss människor som gör området ännu mer underbart, tycker Nagham.

Vi säger hej då till Nagham och hennes dotter och fortsätter promenera längs en av trädalléerna.

Det är rast för eleverna i skolan mitt i Råslätt. Ett gäng killar är på väg upp emot centrum.

– Vi går på Stadsgårdsskolan, säger Ravi Dodia. De vinkar och skyndar vidare. Kanske passar de på att fika med Hyresgästföreningen. Vår husbil står parkerad uppe vid entrén till Råslätt centrum.

Några andra ungdomar dröjer sig kvar på lekplatsen utanför skolan. Ingen av dem bor på Råslätt.
– Vi var mest oroliga när vi kom hit förra hösten vad våra nya klasskamrater skulle tycka om oss, säger Emma Österlund, hennes kompisar håller med. De åker skolbuss från Barnarp varje dag, och trivs jättebra på Stadsgårdsskolan.

Det börjar smådugga och blåsa lite. Vi går in på Råslätt centrum. Vid köttbutiken är det en lång kö av kunder.
– Många av kunderna bor här i området, men en del har åkt hit från andra orter. Det är roligt att jobba här, säger Elmir Jakupovic som arbetar som köttförsäljare i sin kusins butik inne i Råslätt centrum.

Vi promenerar vidare. Vi fortsätter mot fotbollsplanen. Det luktar nyklippt gräs. En rödhårig man på en brandgul gräsklippare är en av många som jobbar med att hålla Råslätt fint.
– Jag trivs väldigt bra här. Råslätt är ett lugnt ställe med bra hyresgäster, säger Per Kristensen som jobbat här i Råslätt i snart fem år för Vätterhem.

 

Vill du också göra skillnad?

När du engagerar dig i Hyresgästföreningen kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.