Ockerhyror – då kliver Hyresgästföreningen in

Camilla och Mauri tyckte att de betalade lite väl hög hyra för sin tvåa i Strömstad. Det slutade med 37 % lägre hyra, och för deras grannar ännu lägre!

Nyligen kunde Hem & Hyra berätta – se länkarna - om den norske hyresvärden i Strömstad som tog rejält betalt. Han hade satt en "marknadsmässig" hyra och fått lägenheterna uthyrda. Till saken hör att det är brist på bostäder i Strömstad.

Efter att Hyresgästföreningens förhandlare Ludvig Hansson fått ärendet på sitt bord slutade det med att han fick hyresgästerna med sig, och de lyckades få en förhandlingsordning med ägaren.

Efter förhandlingen kunde grannarna konstatera att det var värt besväret. De fick sin hyra nedsatt med mellan 37 och 51 %!

- I Sverige förhandlar vi enligt bruksvärdeprincipen. 

Ludvig Hansson, förhandlare

- Hyran ska vara skälig, rimlig, och utgå från lägenhetens bruksvärde. Det innebär att man jämför hyran för lägenheten med förhandlade hyrorna för andra likvärdiga lägenheter på samma ort, förklarar Ludvig Hansson. 

- Det är alltså inte så att en värd kan ta ut en högre hyra bara för att det är ont om lägenheter på orten.

Hyresgästföreningen arbetar aktivt för att få förhandlingsordningar (avtal med fastighetsägare att förhandla hyrorna för hyresgästerna) med fastighetsägare. Bara under 2017 tecknade man avtal för 715 lägenheter i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

- En förhandlingsordning ger hyresgästerna ett skydd, understryker Ludvig Hansson.

Vill du också göra skillnad?

När du engagerar dig i Hyresgästföreningen kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.