Hyresrätter - fritidsbostäder

Lysekilsbostäder har ett dussin lägenheter som hyrs ut till fritidsboende. Med bolagets goda minne! Det påtalar Hyresgästföreningen i Lysekil i ett inslag i P4 Radio Väst.

 

​På senare år har Lysekil fått allt fler nybyggda men också vintertomma bostadsrätter, ofta i attraktiva lägen. Förutom att det betyder mörka fönster en stor del av året innebär det också att kommunen inte får skatteinkomster eftersom sommargästerna är mantalsskrivna på annat håll.

Nu visar det sig att det också finns fritidsboende i Lysekilsbostäders lägenheter. Hyresgästföreningens bostadspolitiska grupp lyfter frågan i ett inslag i Radio Väst. Bostäderna i det kommunala bolaget borde vara till för dem som betalar skatt i Lysekil, resonerar man.

Kommunstyrelsen ordförande påstår i inslaget att bolaget aktivit stoppar den typen av sommarboende. Men bolagets chef konstaterar att det inte finns något hinder i hyreskontraktet.

– Vi riskerar att få samma läge som i Grundsund och Smögen, där hela centrum är mörkt på vintern, säger Roland Karlsson från den bostadspolitiska gruppen.

Hyresgästföreningen lyfter ett problem som många kustkommuner delar: ska allmännyttans bostäder användas som fritidsboende av de som inte betalar kommunalskatten i kommunen?

Läs artikeln och lyssna på inslaget i P4.

Vill du också göra skillnad?

När du engagerar dig i Hyresgästföreningen kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.