Härlig Hyresgästsdag i Lysekil

Det blev en härlig Hyresgästens dag i Lysekil i lördags. Solen sken i kapp med besökarna, hamburgarna osade, kaffet ångade, barnen hoppade och de vuxna hoppades. De hoppades att politikerna ska ta intryck av vår manifestation mot marknadshyra.

Regionens ordförande Lennart Derehag började med att konstatera att Lysekil är en kommun där det byggs - men man har inte lyckats med att få fart på byggandet av hyresrätter. Det gör att bostadssituationen är problematisk.

-Vi har alltså fortfarande bostadsbrist här i kommunen, och vad skulle det betyda om vi inför marknadshyror i Sverige? Det skulle inte sänka hyrorna i alla fall, och det är en situation som vi ser i 255 av landets kommuner.

Efter den varningen för vad marknadshyra skulle kunna ställa till med tittade han tillsammans med dagens moderator Jan Lundqvist på var partierna står i frågan. Och det är inte alltid så klart:

- Flera partier har gett dubbla budskap, konstaterar Lennart Derehag. De använder lite andra begrepp som "friare hyressättning" eller "ompröva vid behov". Men vad vi väljare vill ha är ju klara och tydliga besked att de inte vill införa någon form av marknadshyra! 

Efter det var det dags att koppla upp sig via video mot motsvarande manifestation i STockholm. På Jan Lundqvists fråga om vi ville ha kvar ett väl fungerande förhandlingssystem blev "Jaaaaaa-vrålet" så rejält att det säkert hade nått fram till huvudstaden utan videolänk.