Grattis nya Borås Folkhögskola!

Hyresgästföreningen är en av de som drivit på för att bilda Borås Folkhögskola - och nu har man äntligen flyttat in i sina nya, egna lokaler! På invigningen var det många som sträckte lite extra på sig...

Nu har det gått många år sedan Gun-Gerd Hagström och Krister Jenssen, förtroendevalda hyresgäster i Borås, lyckades driva igenom en folkhögskolefilial på Hässleholmen och Norrby i Borås.

Under flera år drev man verksamheten i lokaler man fick låna av Hyresgästföreningen. Kvartersstugor och källarlokaler var lite av deras vardag.

Då var skolan en filial till Viskadalens Folkhögskola. Kurserna skulle vara "nära eleverna" och för många var deras utbildning ett steg till gymnasiebehörighet och vidare in på den svenska arbetsmarknaden.

Inriktningen har man behållit och utvecklat. Nu är Borås Folkhögskola sedan något år en egen skola och i februari invigde man sina nya, egna lokaler på Solvarvsgatan i Borås.

Studenter. Foto: Nils-Olof Larsson

- Hyresgästföreningen har representanter i styrelsen för Folkhögskolan, berättar Maria Hjelm, regionchef för Hyresgästföreningen. Det här är just en sådan verksamhet som vi gärna är med och driver: vi arbetar för framtiden och gör stor samhällsnytta.

I de nya klassrummen är verksamheten i full gång, med matte, svenska, samhälle och många andra ämnen. Stämningen är koncentrerad. Leenden och snabba sökningar och översättningar på dator eller smarta telefoner löser av varandra. 

Rektor Camilla Karlsson är oreserverat jättenöjd:

- Det här är ett lyft för oss. Allt blir bättre, vi har bättre klassrum, gemensamma ytor, vi har lugna utrymmer för samtal och studier. Vi kan till och med utöka vårt kursprogram - och det blir med en gymnasiekurs, i höst. Det kan ju till och med göra oss än mer mångkulturella!