Edshus vill höja hyrorna vid årsskiftet

Kommunägda Edshus AB och Hyresgästföreningen ska förhandla nästa års hyror. Bostadsbolaget har lämnat in ett höjningskrav på 4,38 procent – ett av de högsta i regionen. Hyresgästföreningen kontrar med att förhandlingsresultatet behöver hamna på en lägre nivå och stödjer sig på det rådande ekonomiska läget.

Edshus har begärt förhandling om nästa års hyror och hänvisar till ökade kostnader.  Bolaget anser att hyrorna behöver höjas med 4,38 procent från årsskiftet.

På Hyresgästföreningen har man ännu inte fått ta del av förhandlingsunderlaget och kan därför inte i detalj kommentera kravet.

– Vi behöver naturligtvis granska underlaget och de lokala förutsättningarna noga innan vi kan börja förhandla.  Men med fortsatt låga räntor och sjunkande inflation förutsätter vi att överenskommelsen landar på en lägre nivå, säger Sophia Saukko, förhandlare på Hyresgästföreningen.

För en genomsnittlig tvårummare på 60 kvadratmeter med en hyra på 4 960 kronor skulle Strömstadsbyggens krav innebära en höjning med 217 kronor.

Förhandlingarna omfattar 459 lägenheter.