Victoria Park hyr inte ut till arbetslösa

I veckan blev det känt att bostadsbolaget Victoria Park inte vill hyra ut till arbetslösa när det blir något ledigt i de hus man köpt av kommunala AB Bostäder i Borås. Ett besked som fick Hyresgästföreningen att reagera.

Regionordförande Lennart Derehag intervjuades i tidningen Hem och Hyra och skrädde inte orden. Han betraktade hyresreglerna som människofientliga.

Victoria Park fick köpa 911 lägenheter efter en politisk uppgörelse mellan (S) och (M). Redan i det läget varnade Hyresgästföreningen för följderna. Med sig till Borås tog de nya ägarna sin plan för att få upp hyresnivån i sina bostadsområden. Den går ut på att renovera och därmed höja hyran så fort en lägenhet blir tom.

Nu stod det klart att man också vill välja och vraka bland sina nya hyresgäster. Reglerna utesluter arbetslösa, nyanlända med etableringsersättning, personer med försörjningsstöd från socialen eller som lever på pengar från Försäkringskassan.

Det privata bolagets fastighetschef förklarade i Borås Tidning att man ser reglerna som ett sätt att förändra stadsdelen Hässleholmen från ett område men många arbetslösa bland de boende. Effekten skulle bli att området får en annan status när andelen boende utan jobb minskar. Det var helt enkelt ett grepp för att minska dagens segregation.

En väg som Lennart Derehag avvisar. 

– Man kan inte förändra bostadssegregationen genom att stänga människor ute, genom att stämpla dem. Det jag tror på är att höja bostadsstandarden, sköta underhållet, ta hand om utemiljöerna och se till att människor har något att göra, säger han till Hem och Hyra.

 – Jag blev riktigt upprörd när jag hörde talas om detta. Det går emot allt jag tror på. Att man ska behandla alla människor lika. Jag kan inte låta bli att fundera på om det var detta politikerna ville när de beslutade om att sälja. Jag kan inte tänka mig att de räknat med den här effekten, fortsätter han.

Politikerna från (S) och (M) i kommunledningen gillar inte hyresreglerna och tänker kontakta Victoria Park samtidigt som de uppger att det är osäkert vad de idag kan göra eftersom husen är sålda.

Vill du också göra skillnad?

När du engagerar dig i Hyresgästföreningen kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.