Så tolkar fem konstnärer bostadskrisen

Ett rum fyllt med kreativitet men också viktiga frågor om hemmet och hur vi ska bo i framtiden.

Det är deltagare på Eskilstuna folkhögskolas konstutbildning som fritt tolkat frågor kring vårt boende. Bland annat kan du ta en titt på containerstaden Villa Vamos, ett compact living med miljötänk skapad av AC Johnson. På en av väggarna tornar tre ruiner upp sig. De är skapade av Therese och är en hyllning till miljonprogrammen. Therese växte själv upp i området som hon beskriver som familjevänligt med fina planteringar, lekplatser och nära till badsjö och affär. Men när underhållet eftersattes flyttade familjerna och området förföll mer och mer. Nu några av husen börjat rivas.

Det ligger ett allvar över utställningen men det finns också verk med både värme och svart humor, som Martin Lindells färgglada vardagsrum eller de stora tavlor han skapat med texten "Grand Hotel för fan" och "kungligaslottet.se". Kanske en hint om ojämligheten som finns bo bostadsmarknaden. Ojämlikheten finns också med som tema i Helena Bröms verk "Gäller det dig?" som varnar för bostadsbrist.

I "Kvarter utopi" ställer sig Nina Rönnudd frågan när det ska byggas: Byggstart 20- Bygget klart 20- står det under tavlan.

Vill du se alla konstverken i utställningen är du välkommen till ReTuna Återbruksgalleria i Eskilstuna. Utställningen pågår till den 29 mars.