Juristen tipsar: Så slipper du dyra skador

Vi bad vår processjurist Carl-Henrik att ge sina bästa tips för vad du bör tänka på för att undvika dyra skador och höga ersättningskrav. Vad vi hyresgäster får göra och vad som är viktigt att tänka på. Dels handlar det om vad som gäller om du vill sätta din prägel på lägenheten. Och dels ditt boende över tid.

Om du ska sammanfatta hur en hyresgäst undviker dyra skador; vad säger du då?
- En enkel sak är att du ska vara varsam med ytskikten. Om du har fest, låt ingen gå in med stilettklackar. Låt inte barnen dra runt med vassa pinnar eller leksaker som förstör golvet. Och om du flyttar tunga saker i lägenheten, dra dem inte på golvet. Ta en matta under!
- Se till att få en besiktning före och efter du flyttar. Annars finns risken att hyresvärden säger att "så här såg det inte ut när ni flyttade in. Här har ni varit vårdslösa".

Vi tänker oss att en hyresgäst flyttar in i sitt hem – lägenheten. Hur ska hon eller han tänka för att undvika dyra skador/kostnader vid utflytt? Vilka är dina bästa tips?
- Först och främst är det bra att vara överens om skicket i lägenheten vid tillträdet (när du flyttar in). Mitt mest grundläggande tips där är att det kan vara smart att anpassa sitt boende efter hur fräscht det är, om du till exempel har fått det helt ommålat eller nytapetserat före du flyttar in. En bra dokumentation på hur det ser ut är besiktnings-protokollet.
- Du har rätt att sätta upp hyllor på väggarna, men det blir många hål efteråt. Det kan bli dyrt. Idag har många hyresgäster möbler som står på golvet mer än att de sitter på väggarna. Det är bra, men tänk då på vad du har för golv om du har tunga möbler. Det kan vara smart att ha tassar på dem!

Finns det några speciella tips när det gäller risken för skador i kök?
- Se till att hålla köksluckor rena! Om det rinner vatten längs med dem kan det bli en dyr skada. Vattnet rinner ner och in under kanten och luckrar upp luckorna. Var varsam med diskstänk. Tänk alltid på att torka av utsatta ställen oavsett var det är i lägenheten.
- Det beror också på kökets konstruktion, hur det är utformat. Jag har en känsla av att mer av inredning idag inte håller samma höga kvalitet som förr. Det slits snabbare.

Bortom väggar och golv, är det något speciellt att tänka på med tak och elinstallationer?
- Grunden är att så länge ett utrymme används så som det är tänkt, så har du rätt att göra det du gör där. Då är det ingen fara. Du kan få ersätta elinstallationer i taket, om du har dragit en lång förlängningssladd och den har gett märken. Normalt sett ska det inte bli slitage på ett tak. Om du röker kan det också bli påverkan eller om du lagar mycket mat. Kontrollera att köksfläkten fungerar och drar ut os. Kolla upp det, annars är det du som kan få stå med risken senare. Tveka ej att höra av dig till hyresvärden om köksfläkten inte fungerar. Viktigt är att hålla den ren. Väggar kan bli nedsotade av avgaser som kommer utifrån.

Är det samma med dålig ventilation i ett badrum?
- Ja, du behöver ha frånluftsventilation som är tillräcklig. I annat fall finns risken att hyresvärden ser det som att du/din familj har duschat för mycket fast ni inte har det. Det kan vara fel slutsats av hyresvärden, men ändå svårt att värja sig emot.
- Ett annat tips är att se till golvbrunnen. Gör rent. Spola också hett vatten i diskhons vattenlås, lite diskmedel kan vara bra. Det torkar lätt längre ner och samlar på sig skräp.

Om jag går i "gör-det-själv-tankar" – hur ska jag tänka då som hyresgäst? Vad ser du som blir dyrt för hyresgäster i efterhand?
- Om du målar över en tapet så ser hyresvärden det som en målad yta. Det kan därför vara nödvändigt att ta bort tapetskarvar mm. Men det är svårt att ge generella råd, hyresvärdar ser så olika på det här. Var dock särskilt vaksam om du hyr privat av en privatperson. Någon som kanske bara hyr ut ett hus. De har ofta lägre toleransgrad om något händer. De kan rikta krav utifrån hyreskontraktsförhållandet. Vi märker att det tyvärr ofta uppstår konflikter då man hyr enfamiljshus av privatpersoner.

Jag bör alltså inte lockas av låg hyra mot att göra det mesta i huset?
- Nej. Hyresvärden bör stå för sedvanligt underhåll. Det kan avtalas bort i enfamiljshus, och då är det viktigt att du får ett medgivande för det du gör i huset. Det bästa är att du tänker: "Hyr jag så hyr jag". Då ska hyresvärden göra det mesta. Inte du som hyr.
- Sen kan du tänka: "En kallhyra ska inte vara för hög". Underskatta inte kostnaden för att värma upp huset! Begär viktiga beslut på papper, skriftligt. Ett muntligt löfte är inte mycket värt.

Hur ska vi tänka kring våra uteplatser, balkonger och liknande "kringutrymmen"?
- Idag vill allt fler hyresvärdar att hyresgästen underhåller sin uteplats. Ju mer ansvar som ligger på hyresgästen så ska denne vara medveten om att det kan bli kostnader.
- När det gäller balkongen blir det sällan problem, men undvik att en våt matta ligger ute året runt, den kan ge skador. Allt detta är bedömningar. Har du varit oaktsam eller inte?

När det gäller maskiner då, vitvaror som kyl, frys, spis, element?
- Håll rent och torka! Ett tips som kan vara lönsamt är att felanmäla före något går sönder. Många säger, "men det var ju trasigt före det gick av " (t ex ett handtag), men då hade det varit bättre att felanmäla före det gick sönder. Det här är en kostnad som du lätt åker på. Du blir också vållande om du råkar tappa något så att det går sönder, exempelvis en burk på en glashylla i ett kylskåp. Det här är inga bagatellgrejer, det kan kosta mycket.
- När det gäller element så skulle jag ibland dra handen efter rören. Då känner du om det läcker vatten. Även om det inte är ditt ansvar kan du anses oaktsam vid en vattenskada. Det syns dåligt när vatten rinner vertikalt, rakt ner efter ett rör.

Carl-Henriks tips i stort är att inte dra sig för att felanmäla. Det blir en dokumentation och en kvittens på hur det är hos din hyresvärd. Och han har råd om hur du får mer kontroll:
- Om du inte får någon bekräftelse kan jag rekommendera "lägenhetsboken". Skriv upp det som sker i en bok, eller spar e-post och filer i en mapp på datorn för framtida bruk.
- Du kan bli stämd av en oseriös hyresvärd. Många hyresgäster ger upp och betalar för att slippa obehaget, tvisten. De gör det redan innan det blir en tvist. Så hyresvärden har en bra chans att få ersättning, även om denne inte har rätt till det. Tyvärr. Så tänk till före. Det kan löna sig. Och gläds åt allt bra med att bo i hyresrätt, för på det stora hela är det ett bra boende!