Debattartikel från länets förhandlingsdelegationer

De årliga hyresförhandlingarna är i full gång och det synnerligen goda ekonomiska läget för fastighetsägarna gör att vi på Hyresgästföreningen ser fram emot låga hyreshöjningar för hyresgästerna i Örebro län.

Lyfter vi blicken ut från vårt län har redan en radda uppgörelser med flera bostadsbolag gått i hamn.

Och det är låga uppgörelser på under en halv procents hyreshöjning det rör sig om.

Det gynnsamma ekonomiska läget och de prognoser som förutspår en fortsättning gör att bostadsbolagen har fortsatt ett otroligt gynnsamt marknadsläge. Hyrorna behöver därför inte öka för att balansera upp till exempel löneökningar och andra kostnader för bostadsbolagen.

Detta vet fastighetsägarna om och vi hoppas att bostadsbolagen i Örebro län är lika smarta som på många andra håll i landet och kommer med rimliga bud. För när vi kommer överens på låga nivåer som skäligen borde gälla så stärker vi hyresrättens position i samhället.

Boende i hyresrätter ska inte få sin hyra höjd när hyresvärdarna inte har reella kostnadsökningar.

Som boende i hyresrätt förtjänar du att få en rättvis hyra! Du förtjänar också att bostadsbolaget du bor hos också tar hand om sina lägenheter eftersom det är det du betalar för.

Vi har tidigare år haft ett bra samarbete med många av hyresvärdarna i länet och ser fram emot bra förhandlingar.

Under året har det från vissa håll höjts röster om att förhandlingssystemet inte fungerar. Störst förespråkare för detta är medlemsorganisationen Fastighetsägarna som företräder mindre än en tredjedel av alla hyresrätter.

Bolagen som äger den stora majoriteten av alla hyresrätter tycker dock precis som vi att förhandling är ett både rättvist och effektivt system för att bestämma hyran.

Värt att tillägga är att vi i Örebro län har haft goda förhandlingar med Fastighetsägarföreningen och förväntar oss detsamma i år.

Alla vi som bor i hyresrätt kan skatta oss lyckliga att vi gör det i Sverige där vi har en säkerhet som inte finns i många andra länder. Men vi har fortfarande en ojämlik bostadsmarknad där det ägda boendet är prioriterat. Så kom igen fastighetsägare och bostadsbolag! Låt oss komma överens om rättvisa hyror för att göra hyresrätten till det värdiga boende som det förtjänar att vara!

 

Gunnar Bladh, ordförande förhandlingsdelegation Örebro

Lena Eriksson, ordförande förhandlingsdelegation Kumla

Göran Andersson, ordförande förhandlingsdelegation Hallsberg

Anita Enarsson, ordförande förhandlingsdelegation Laxå

Sonny Johansson, ordförande förhandlingsdelegation Askersund

Marianne Svensson, ordförande förhandlingsdelegation Karlskoga

Lisel Wulfstrand, ordförande förhandlingsdelegation Nora

Anita Karlsson, ordförande förhandlingsdelegation Lindesberg

Tuija Sirén, ordförande förhandlingsdelegation Hällefors

Laila Stockfors, ordförande förhandlingsdelegation Ljusnarsberg

Robert Brandt, ordförande förhandlingsdelegation Degerfors

 • Replik till Fastighetsägarna

  Svar till Fastighetsägarföreningen som i en debattartikel i Nerikes Allehanda angrepp Hyresgästföreningen och förhandlingssystemet. Vi vill också att årets hyresförhandlingar

 • Seminarier om ombyggnation ska öka samarbetet

  Hyresgästföreningen har bjudit in fastighetsägarna i Dalarna, Sörmland, Värmland och Örebro län till länsvisa seminarier kring ombyggnationer. Först ut

 • Utbildningskatalogen 2018 är här!

  Vår utbildningsidé handlar om att stötta våra ­medlemmar, förtroendevalda och styrelser så att de kan driva sina frågor på ett framgångsrikt sätt.

 • Hyresgästen i centrum vid renoveringar

  Som hyresgäst har du rätt att vara med och påverka när det sker en renovering i din lägenhet men som enskild person kan det vara svårt. På Hyresgästföreningen

 • Mejl med enkät från Hyresgästföreningen

  Under dagarna får du som är medlem ett mejl från Hyresgästföreningen med en länk till en enkät. I enkäten finns frågor om vad du som medlem tycker är