Det bubblar av aktivitet på Håsta i Hudiksvall

På södra sidan av Hudiksvall ligger Håsta. Ett bostadsområde med 770 lägenheter och hyresgäster i olika åldrar. Här hade engagemanget i den lokala hyresgästföreningen svalnat och under de senaste åren legat helt nere.

Men så under förra året flyttade Anna-Karin Larsson till Håsta. Och hon bestämde sig för att starta ett bokcafé. Så nu kan alla titta in till kvarterslokalen på Vänortsvägen en gång i veckan för att låna och lämna böcker och tidningar, prata och umgås. Anna-Karin ordnar med kaffe, och hembakat blir det också ibland.

Det började med Öppet hus, Halloween-pyssel och disko för de yngre invånarna. Och så blev det bingo, julgröt. Och sopplunch härom helgen.

Anna-Karin Larsson- Bokcaféet har jag haft fullt upp med. Jag köpte hyllor på Erikshjälpen och så har jag tiggt åt mig böcker lite överallt, berättar Anna-Karin.

Anna-Karin funderar på att börja med sagostunder, så att barnen också kommer och lånar böcker. Och under sportlovsveckan har grannen Annelie, som även hon är engagerad i föreningen, ordnat pulkaåkning och korvgrillning.

Men ungdomarna har ännu inte hittat till föreningen och dem vill hon gärna ha med. Det är lite svårt när man inte vet vad de vill hitta på, tycker hon. Planen är att inom en snar framtid bjuda in till ett ungdomsmöte.

Började med att bli medlem

När Anna-Karin flyttade in fanns det redan ett ”Stick-café” som var uppstartat genom ABF. Hit hittade hon ganska snabbt som nyinflyttad, och det var här tanken föddes på att väcka liv i den lokala föreningen.

Anna-Karin började med att anmäla sig och bli medlem. Och hon behövde arbetspraktik, som det visade sig att hon kunde få via Hyresgästföreningen. Sedan dess har hon haft fullt upp:

- Jag började med att sätta upp trappanslag i varje trappuppgång så folk skulle veta att föreningen fanns. Och på den vägen är det. En aktivitet har blivit fler aktiviteter och jag har mer jag vill göra.

Under hösten 2017 startades den nya föreningen och Anna-Karin antog ordförandeposten den 20 februari i år. I verksamhetsplanen för 2018 ryms det både bingo, påskpyssel, midsommarfirande och surströmmingskalas. Hon tänker också fortsätta samarbetet med ABF. Kanske kommer de att satsa på föreläsningar framöver.

Och så blir det julfest och kanske ett luciatåg, om de får tag på några som vill medverka. Kanske är det något för de unga i föreningen?

Foto: Anna-Karin Larsson