Hyresgäst slipper uppsägning - vann i hovrätten

Vi är glada över att vår medlem tillsammans med vår jurist Berivan Yalcin vann även i hovrätten. Hyresgästen slipper uppsägning, och får bo kvar i sin lägenhet.

En hyresgäst i en mindre fastighet i Västerås blev uppsagd när hennes hyresvärd skulle genomföra en ombyggnation av fastigheten. Värden ställde ett ultimatum – godkänn en ersättningslägenhet med 2 000 kronors högre hyra, eller bli uppsagd utan ersättningslägenhet. Men efter en prövning i Svea Hovrätt får nu hyresgästen bo kvar i sin lägenhet.

Berivan Yalcon, juristHyresgästföreningens jurist Berivan Yalcin har drivit ärendet åt hyresgästen, som sökte hjälp hos Hyresgästföreningen när hon fick besked om den kommande uppsägningen.

-Den ersättningslägenhet som värden erbjöd hyresgästen var drygt 2 000 kronor dyrare i månaden. Det var en helt ohållbar hyresnivå för hyresgästen som lever på väldigt små medel, säger hon.

I vissa fall när ombyggnationer av en fastighet är väldigt omfattande kan värden ha rätt att neka hyresgästerna att flytta tillbaka efter ombyggnationen, och istället erbjuda dem en likvärdig ersättningslägenhet. Men Berivan Yalcin ansåg inte vare sig att ombyggnationen var så omfattande eller att ersättningslägenheten med den höga hyran kunde räknas som likvärdig.

Berivan Yalcin och hyresgästen fick först rätt i Hyresnämnden, men hyresvärden valde då att överklaga till Svea Hovrätt. Efter en skälighetsprövning dömer nu alltså även hovrätten som sista instans till hyresgästens fördel. I prövningen tog hovrätten bland annat hänsyn till hyresgästens personliga förhållanden, samt menade att hyresvärden inte hade någon godtagbar anledning att inte erbjuda hyresgästen återflytt.

-Det innebär att hyresgästen har kvar sitt hyreskontrakt och tryggt får bo kvar i sitt hem, säger Berivan Yalcin.

 

Har du frågor till Berivan? Hör av dig till berivan.yalcin@hyresgastforeningen.se