Välkommen på årsmöte

Mars är årsmötestider för våra kommunföreningar i Hyresgästföreningen. Passa på att gå dit!

Som medlem har du rösträtt i de frågor som tas upp. Årsmötet är ett tillfälle att få mer inblick i föreningens arbete, och träffa de personer som är engagerade. Kanske blir du till och med själv intresserad av att engagera dig på något sätt? Klicka på aktuell förenings årsmöte för att få mer information om ort/tid/adress till lokal.

Elin Loberg är förtroendevald i Uppsala-Knivstaföreningen. Hon har varit med på årsmöte tidgare. Vi passade därför på att ställa några frågor om hennes årsmötesesupplevelser. 

När var du på ditt första årsmöte?

- Jag var på mitt första årsmöte i mars förra året. Jag har bott i en studentlägenhet som är kopplad till en studenthyresgästförening (Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder) men när jag flyttade i december 2013 gick jag genast med i Hyresgästföreningen. Jag har alltså bara hunnit vara medlem i lite drygt ett år.

Vilka var dina intryck efter det första årsmötet?

- Det var mycket folk. Det kändes bra eftersom det gav en möjlighet att smälta in i mängden. Det var trevligt att prata med medlemmar från andra bostadsområden och byta lite erfarenheter.

Kan man gå på årsmöte fast man inte kan alla årsmötesord och rutiner?

- Det kan man absolut. Det förklarades väldigt bra vad man skulle göra, när man skulle rösta och hur och så vidare. Och som sagt, det var en del folk vilket gjorde att man lätt kunde flyta in i mängden och bara följa med och lära sig hur det går till.

Måste man vara aktiv på mötet, eller kan man komma bara för att lyssna?

- Man kan absolut bara komma och lyssna! Det gjorde jag, och det var väldigt intressant. Det enda aktiva jag gjorde var att rösta. Och när det kom till val av ledamöter till föreningsstyrelsen var det sluten omröstning där allt man behövde göra var att skriva upp namnen på dem man röstade på. Allt förklarades mycket bra så man visste hur man skulle göra.

Varför tycker du att man som medlem ska gå på sin kommunförenings årsmöte?

- Det ger en möjlighet att vara med och påverka valet av de olika förtroendeuppdragen. Man väljer olika poster, bland annat vilka som ska sitta i föreningsstyrelsen. Det är också väldigt kul att komma ut och träffa andra medlemmar.

Vill du också göra skillnad?

När du engagerar dig i Hyresgästföreningen kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.