Kirunabostäder vill höja hyrorna

Allmännyttiga Kirunabostäder vill höja hyrorna för sina hyresgäster med i snitt 5,1 procent från och med den 1 januari 2020. Yrkandet är högt och Hyresgästföreningen anser tvärtom att hyran behöver hållas nere under 2020.

För en trea på 79 kvadratmeter, till exempel på Tarfalavägen, skulle höjningen innebära nästan 490 kronor i månaden i ökade boendekostnader

– Höjda boendekostnader slår särskilt hårt mot människor med små marginaler och vanligt folk måste ju kunna bo kvar i sina lägenheter, säger Nicklas Emmoth, ordförande i Hyresgästföreningen Kiruna.

Nu vidtar förhandlingar mellan Kirunabostäder och Hyresgästföreningen för att komma fram till en överenskommelse om en rimlig hyresjustering.

För 2019 höjde Kirunabostäder hyran med i snitt 1,65 procent.

För mer information:
Elisabeth Ennefors, chef förhandling, kommunikation & opinion, 072-559 91 29
Nicklas Emmoth, ordförande Hyresgästföreningen Kiruna, 070-381 09 89

Hyresgästföreningen region Norrland omfattar 4 län, Jämtland-Härjedalen, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten, och 44 kommuner.
Vi företräder de drygt 37 000 medlemmar som är bosatta i regionen.

Vårt grundläggande mål är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Vill du också göra skillnad?

När du engagerar dig i Hyresgästföreningen kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.