Grattis alla hyresgäster

Idag måndag den 3 oktober är det den internationella Hyresgästens dag. En dag alla vi i Sverige ska vara stolt över.

Framtidsbyråns bild på ungdomar i en säng

Vad är det bästa med hyresrätten?
Varför har du valt att bo i hyresrätt?
Måste det finnas hyresrätter i ett fungerande samhälle?

Det är några av frågorna vi ställer till alla er idag. 

Hyresgästföreningen har funnits i över 100 år och när vi bildades 1915 fanns det en stor obalans mellan hyresvärdarna och hyresgästerna. Om en hyresgäst hade åsikter om fel och brister i sin lägenhet, eller att man utav någon anledning inte längre kunde förvärvsarbeta fick man lämna hus och hem på stående fot. Hyresgästföreningen är en förening av hyresgäster för hyresgäster.

Vårt hyressystem är rätt unikt i världen

Magnus Hammar, som arbetar som nationell specialist på Hyresgästföreningen berättar att i till exempel England, Irland, USA och Australien är 6-12 månaders hyreskontrakt vanligast. Däremellan kan värden höja hyran efter eget tycke. Efter 6-12 månader kan värden säga upp hyresgästen utan anledning. I Sverige kan hyresgästerna, liksom i Nederländerna och Tyskland, i princip bo kvar så länge de vill, förutsatt att hyran betalas, och så vidare. Men dessa tre är undantagen ifrån resten av världen där tidsbundna kontrakt finns.
Men, det är bara i Sverige, av alla världens 195 länder, som en Hyresgästförening förhandlar hyran! Det vill säga där hyresgästerna är med och bestämmer vad som är en rimlig hyra och behöver inte vara rädd för att bli vräkta för detta.

Gå gärna in på vår Facebooksida och berätta om vad som är det bästa med hyresrätten och varför du valt att bo i hyresrätt.