Fasad
Alexandra de León

Hyresförhandlingen med Mörbylånga Bostads AB är klar

Hyresgästföreningen och Mörbylånga Bostads AB har kommit överens om hyreshöjningen för närmare 800 lägenheter i Mörbylånga kommun. Från och med 1 januari 2023 blir den genomsnittliga hyreshöjningen 3,7 procent. Under hösten har flera hyresvärdar och fastighetsbolag fastnat i historiskt höga yrkanden. Hyresgästföreningen hoppas nu att fler ska landa i en mer sansad hyreshöjning.

Efter konstruktiva förhandlingar blev det klart att Hyresgästföreningen och Mörbylånga Bostads AB nått en överenskommelse om hyror för 2023. Det är cirka 800 lägenheter i Mörbylånga kommun som berörs av överenskommelsen.

Från och med den 1 januari 2023 höjs hyrorna med 3,7 procent.

- Vi har haft en bra dialog med bolaget och kommit fram till en lokal överenskommelse där vi har värnat förhandlingssystemet. Bolaget har de tre senaste åren stått inför höga taxeökningar, framför allt vad det gäller fjärrvärmen, säger Jacob Nääf, förhandlare på Hyresgästföreningen region Sydost.

Årets förhandlingar präglas av ett ovanligt ansträngt ekonomiskt läge. Samhället befinner sig i en tid av hög inflation vilket resulterar i en drastisk kostnadsutveckling. Hyresgäster lägger en stor andel av sin disponibla inkomst på sitt boende och många har inte råd med några större hyreshöjningar.

För mer information, kontakta:

Jacob Nääf, förhandlare på Hyresgästföreningen region Sydost
Telefon: 010-459 21 40
E-post: jacob.naaf@hyresgastforeningen.se