Information om cookies

Vi använder cookies för att ge dig en bättre webbupplevelse och för att mäta hur webbplatsen används. Vad hanterar vi för data

pengar hus

En arbetslöshet på nio procent kommer att få konsekvenser under en lång tid framöver

Idag meddelar arbetsförmedlingen att arbetslösheten har slutat att stiga. Det är ingen tröst. Arbetslösheten ligger fortfarande på 9 procent vilket är en alarmerande nivå. Hyresgästföreningen ser med stor oro på denna samhällsutveckling. Vi vet sedan tidigare att 7 av 10 hyresgäster är oroade för sin privatekonomi. Situationen är inte hållbar på vara sig kort eller lång sikt, varken för samhällsekonomin eller för den enskilde.


– Jag är mycket oroad över den allvarliga utvecklingen som vi ser. Vi har en massarbetslöshet vi inte har sett på många år. Hyresgäster hör av sig och berättar att det har svårt att klara av sin vardag just nu och de vet inte hur länge till de kommer att ha råd att betala sin hyra. Denna ekonomiska kris kräver politiska lösningar, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Statistiken visar också att de län som har drabbats allvarligast av coronapandemin är dem med en stor andel tjänstejobb –krogar, hotell och annan liknande verksamhet.  Alla är heller inte med i en Arbetslöshetskassa eller har inte hunnit kvalificera sig för att få en arbetslöshetsersättning utbetald. Frågan är vad som händer med de som hamnar mellan stolarna.

Redan nu upplever hyresgäster en stor oro över sin privatekonomi och ser problem redan nu med att kunna betala sin hyra framöver. Det resultatet kräver två saker, dels ett överseende från landets hyresvärdar och en väckarklocka för politikerna om att vara beredda att sätta in åtgärder. Denna ekonomiska kris och i synnerhet om den håller i sig kommer att kräva ekonomiska lösningar av politiker, säger Marie Linder.

– Vi vill se en hyresfond där hyresgäster som på grund av inkomstbortfall kan vända sig för att få hjälp med att betala hyran, hyresrabatter, höjda och tillgängliggjorda bostadsbidrag och ett stopp för alla vräkningar, säger Linder.

 

För mer information:
Hyresgästföreningens 13 punkter för att klara av bostadskrisen under Coronapandemin: 

https://www.hyresgastforeningen.se/aktuellt/nyheter/sa-klarar-vi-krisen/
 

Nationell pressjour
010-459 10 70
press@hyresgastforeningen.se