Återigen ett högt hyreskrav från Varabostäder
Varas kommunala bostadsbolag kallar till förhandling och vill höja hyrorna med 9,8 procent från årsskiftet. Nu väntar förhandlingar med motparten Hyresgästföreningen som representerar de 659 hyreshushållen.
Publicerat: 2024-10-23
Det allmännyttiga bostadsbolaget, Varabostäder, kallar till förhandling och presenterar återigen ett högt hyreskrav. Bolaget vill höja hyrorna med 9,8 procent från årsskiftet. Hyresgästföreningen, som representerar bostadsbolagets 659 hyreshushåll i förhandlingarna, konstaterar att bolagets krav inte tar hänsyn till hyresgästernas situation efter två år av redan rekordhöga hyreshöjningar.
– Fastighetsbolagen går mot ljusare tider, räntorna går ned och inflationen saktar in. Samma ljusning ser inte Sveriges hyresgäster. Bland dem har andelen hushåll med ohållbara boendekostnader ökat från 29 till 43 procent på två år, förklarar Abdukadir Abdulle som leder Hyresgästföreningens förhandlingsgrupp.
– Det är helt orealistisk att tro att hyresgäster ska klara av ytterligare ett år med kraftigt höjda hyror och det kommer vi aldrig gå med på. Människor måste ha råd att bo kvar och samtidigt kunna ha ett liv efter man betalat hyran, menar Abdukadir Abdulle.
För en genomsnittlig tvåa skulle Varabostäders krav innebära en höjning med 639 kronor i månaden. På ett år blir det 7 668 kronor, det vill säga mer än en extra månadshyra.
Fakta
2023 och 2024 strandade Varabostäder förhandlingarna och vände sig till tvistlösningsorganet Hyresmarknadskommittén (HMK). Den partssammansatta kommittén består av Sveriges allmännytta och Hyresgästföreningens riksförbund.
- 2023 krävde bostadsbolaget 6,5 procent. När HMK presenterade ett medlingsbud på 4,5 procent valde parterna att acceptera det. I och med att strandningsprocessen drog ut på tiden fick hyresgästerna två månaders retroaktiv hyreshöjning.
- 2024 låg kravet på 8,9 procent vilket HMK i sitt beslut sänkte till 5,4 procent med två månaders retroaktiv hyreshöjning.
Bilaga
Rapport Hyresgästerna 2024 – Ekonomi och utsatthet
https://www.hyresgastforeningen.se/bostadsfakta/rapporter/hyresgasterna/ekonomi-och-utsatthet/