Anebybostäder vill ha högre hyror för vissa hyresgäster
Anebybostäder vill ha högre hyror för vissa hyresgäster

Anebybostäder straffar hyresgäster som protesterar

Det kommunalt ägda Anebybostäder valde att gå till hyresnämnden för att tvinga fram hyreshöjningar för fem av sina lägenheter, genom en översyn eller bruksvärdering. Det gjorde man bara mot just de hyresgäster som valt att inte gå med på kraven om höga hyreshöjningar. Nu har hyresnämnden valt att gå på Anebybostäders linje och flera hyresgäster mellan 700 – 2 600 kronor i hyreshöjning. – Jag kan inte förstå att politikerna kan låta sin allmännyttiga bostadsstiftelse bete sig så hänsynslöst mot sina hyresgäster, säger Barbro Svensson, ordförande Hyresgäst­föreningen Aneby-Nässjö.

Det hela började i våras när Anebybostäder krävde en hyreshöjning som inte var förhandlat med Hyresgäst­föreningen. Föreningen informerade då hyresgästerna om deras rätt att protestera, genom att fortsätta betala den gamla hyran. Till skillnad mot de allra flesta kommunala hyresvärdar i landet har inte Anebybostäder en så kallad förhandlingsordning. Det innebär att hyresgästerna står själva mot hyresvärden och förhandlingen sker direkt mellan dem. När en hyresgäst protesterar och inte betalar höjningen, är det en del av hyresförhandlingen med hyresvärden.

- I stället för att förhandla valde Anebybostäder att hota sina hyresgäster. Vi har inte marknadshyror, en hyresgäst har rätt att förhandla sin hyra och i det här fallet gör man det genom att inte betala höjningen. Att komma med oseriösa hot i stället är inte ok. Anebybostäder agerar minst sagt oseriöst, säger Barbro Svensson.

Anebybostäder hotade hyresgästerna som inte betalade hyreshöjningen med att de i stället skulle göra en översyn av deras hyror och på så sätt höja hyrorna.

- Det är rent ut sagt fruktansvärt att Anebys politiker tillåter sin allmännytta att bete sig på det här sättet. Man bestraffar hyresgäster som protesterar mot ett orimligt krav på hyreshöjningar genom det här, med flera tusen kronor i hyreshöjning. Även om man får rätt till det är det ändå inte ok, det är människor det handlar om, säger Barbro Svensson.

Anebybostäder kom inte bara med tomma hot utan drev på om bruksvärdering, eller översyn av hyrorna, för de hyresgäster som inte betalade höjningen. Nu har hyresnämnden beslutat att gå på deras linje och hyresgästerna får hyreshöjningar på mellan 700 – 2 600 kronor i månaden.

- Anebybostäder verkar inte sky några medel. Vi har under hela processen försökt få till samtal och förhandlingsordning med hyresvärden, men den viljan finns helt enkelt inte. Jag frågar mig om VD:n för Anebybostäder och Anebys politiker vet om vad allmännyttan har för syfte. En allmännytta är inte samma sak som en vanlig privat hyresvärd, som VD:n annars företräder i sin andra roll hos Fastighetsägarna. Var finns ansvaret för kommunens invånare, var finns samvetet? Vi tittar nu på hur vi kan gå vidare och hur vi kan överklaga det här märkliga beslutet. Vi tänker inte ge oss, säger Barbro Svensson.

VD:n för allmännyttan Anebybostäder, Jens Larsson, är även ordförande för Fastighetsägarna i Jönköpings län. Anebybostäder är en allmännytta, vilket innebär att det är kommunalt ägt och politiskt styrt. En allmännytta har till skillnad från en privat hyresvärd ett ansvar att se till att det finns rimliga bostäder till alla invånare i kommunen. Det är politikernas verktyg för att se till att kommunens invånare har någonstans att bo. Fastighetsägarna företräder en rad olika privata hyresvärdar och har under året kommit med krav på hyreshöjning på runt 15 procent runt om i landet.