Unga ingripare - hela gruppen hoppar
Nils-Olof Larsson
En grupp som är hoppet inför framtiden

Bygger trygghet

- När vi kom hit igår trodde vi att våld bara var misshandel, mord, våldtäkt. Vi har lärt oss så mycket mer: det kan vara lite mobbing, att man skämtar med varandra på fel sätt, ett taskigt ord. De här dagarna har förändrat mig, säger Anas från Trollhättan efter ett par intensiva dagar med "Unga ingripare". De nyutbildade unga ingriparna är en del av Hyresgäst­föreningens arbete för trygghet där man bor och mellan husen.

Anas och Samira är två av de nyutbildade unga tränarna
Nils-Olof Larsson
Anas och Samira är två av de nyutbildade unga tränarna i att förebygga våld.

Två intensiva dagar, fyllda med föreläsningar, diskussioner, samtal, övningar och rollspel. Det är en fnissig stämning bland de 22 deltagarna i slutet av den andra dagen.

- Ja, de satt ju uppe till klockan fyra inatt, skrattar Susanne Spiik från Borås Folkhögskola, som är en av utbildarna.

- Ja, vi satt och pratade, frågade varandra om livet, hur de har det, berättade vilka erfarenheter vi har och vad vi har varit med om, säger Anas Mohammed från Trollhättan och ler brett. Då blev det lite sent. Fyra, halv fem...

Men det gå inte att ta miste på hur allvarligt de ser på själva kursen. Samira Mohamed kommer också från Trollhättan. Hon berättar att hon inte alls var överens med utbildarna i början, om deras definition av våld och vad som kan räknas som våld.

- Nej, inte alls! Men jag har ändrat mig – nu förstår jag att allting startar tidigare. Det börjar kanske med en knuff, ett taskigt skämt. Och där kan man stoppa! Det är väldigt bra att få lära sig mer om våld och att förebygga!

Unga ingripare är ett pilotprojekt för att förändra attityder och påverka värderingar hos unga människor, påverka deras syn på och förhållningssätt till våld. Och då menar man alla nivåer av våld, jargong, knuffar, elakheter i språket.

Grupparbete under de två intensiva dagarna i hur man kan motverka våld
Nils-Olof Larsson
Grupparbete under de två intensiva dagarna i hur man kan motverka våld

- Det är kanske små grejer som leder till våld - och där vill vi stoppa, säger Samira. Jag kommer att ändra mitt eget beteende.

Anas och Samira berättar att de fått verktyg med sig, för att vara "aktiva åskådare".

- Vi kan avstyra situationer, bryta händelser, sätta fokus på något annat, förklarar Anas.

Efter helgens utbildning är ungdomarna nu klara att själva ta uppdrag öfr att träna andra och sprida kunskaperna vidare:

- Helt fantastiskt skarpa killar och tjejer, med nya synsätt, glädje och engagemang! Nu kommer de själva att kunna träna andra i att vara aktiva åskådare och ingripa mot lindrigt våld, säger Stina Graad som är utvecklingsledare på "En kommun fri från våld" i Borås.

- De unga, och särskilt deltagarna här, är med och sätter nya normer. De påverkar samhällsutvecklingen - till det bättre!

Blockerat innehåll.

Detta innehållet blockeras av dina cookies-inställningar. Användning av cookies